Pàgina principal » Articles » Reportatges » Romantasy, darrere l’èxit de les històries d’amor al fantàstic

Romantasy, darrere l’èxit de les històries d’amor al fantàstic

Per | febr. 24, 2024 | 0 Comentaris

El romantasy està causant furor a les xarxes socials, emergint com un subgènere literari que combina elements fantàstics en una trama predominantment romàntica. La repercussió d’aquesta hibridació s’ha fet ressò a través de les plataformes com TikTok i Instagram. Les principals autores de l’àmbit internacional, com Sarah J. Maas o Rebeca Yarros, ja ens han arribat a casa nostra traduïdes al català i al castellà. Per tant, és inevitable que al Quimèric li dediquem un programa sencer per explorar aquest fenomen amb les obres de romfantasy catalanes. Qui no gaudeix d’una història èpica d’amor que li captivi el cor?

Per a aquells que estiguin buscant una dosi de màgia entremig de relacions apassionades, tenim tres recomanacions de lectura que superaran les vostres expectatives. Des de protagonistes fascinants fins a nous mons fantàstics, aquestes obres prometen transportar-vos a un univers on l’amor i la màgia es barregen perfectament.

Sarah J. Maas, la reina del romantasy

Si hi ha una autora que ha ajudat a posar el romantasy al mapa de molts lectors, aquesta és Sarah J. Maas. Des de la seva primera novel·la Trono de Cristal (Hidra), l’any 2012, ja es va convertir en una referent del gènere. I amb les seves històries ha aconseguit tenir una base de fans lleial que esperen amb ganes tornar al món de l’autora amb cada llibre que llegeixen.

A part de la sèrie de novel·les de Trono de Cristal, l’autora compta amb una altra saga de romantasy exitosa: Una corte de rosas y espinas (Crossbooks). La trama narra la història de Feyre, una noia pobra que està disposada a endinsar-se en els boscs prohibits de Prythian per poder menjar. Les circumstàncies la porten a ser presonera de Tamlin, de la cort de les fades, i a enamorar-se del seu captor. Una corte de rosas y espinas és una èpica història d’amor i una ferotge lluita treta d’un conte de fades. Una narrativa que et captiva des de la primera pàgina, envoltant-te en un món màgic i emocionant. Sara J. Maas farà que no vulguis tancar mai el seu llibre.

Si us agraden aquest tipus d’històries, esteu de sort! L’autora continua publicant les seves novel·les. La més recent, House of Flame and Shadow (Bloomsbury Publishing), va sortir a la venda en anglès el 30 de gener de 2024.

Portada de Una Corte de Rosas y Espinas, una novel·la Romfantasy
Portada d'Ales de Sang, una novel·la Romantasy

L’explosió d’ales de sang a les xarxes socials

 

Ales de sang és el primer llibre de la saga Empiri. Gràcies al gran èxit i viralitat que ha tingut a les xarxes socials, l’obra de Rebeca Yarros s’ha convertit en un best-seller internacional. Va ser considerada com un dels llibres supervendes d’Amazon i va arribar a la llista de llibres de ficció més venuts del New York Times, amb 20 milions de còpies.

La trama d’aquesta saga es desenvolupa en una acadèmia de genets de dracs, on la competició i el romanç són elements centrals. Al prestigiós Col·legi de Guerra Basgiath, tots guarden secrets i són conscients que només hi ha dues destinacions una cop que hi ingressin: graduar-se o enfrontar-se a la mort. La protagonista, Violet Sorrengail, una jove de vint anys, desitja dedicar-se a l’estudi de les fascinants històries que amaguen els llibres antics. No obstant, els desitjos de la seva mare van en direcció contrària, ja que per preservar l’honor de la família, Violet es veurà obligada a competir amb milers d’aspirants per aconseguir un lloc entre els genets de drac.

La història de la saga Empiri demostra com les xarxes poden fer un gir instantani a la carrera de qualsevol autor. Rebeca Yarros ja havia publicat més de quinze novel·les i no ha sigut fins a l’arribada d’Ales de Sang, la seva primera novel·la del fantàstic, que el seu treball ha estat aclamat internacionalment.

Mentre durin les espelmes, un romantasy de proximitat

Si voleu gaudir d’una història romantasy més local les novel·les de Josep Rodríguez i Ferrer, entrevistat veterà del Quimèric, és per a vosaltres.

La història de les novel·les Mentre durin les espelmes i Mentre el cel no ens reclami ens transporta al cementiri del Poblenou. Allà hi trobem al Víctor, un fantasma que fa més de vint anys que vaga pel món, sense saber per què no pot pujar al cel. Viu neguitós fins que apareix en Joel a la seva vida, un noi de les terres de l’Ebre que viu al Barri Gòtic, i s’enamoren a primera vista. A partir d’aquell moment hauran de vèncer els reptes que es presenten en una relació romàntica entre un viu i un mort.

Aquesta història, a part de ser una història d’amor molt intensa, és també el primer Boys Love (BL) de Catalunya. L’autor va decidir barrejar una relació LGBTI+ amb elements fantàstics per així poder centrar-se en els aspectes més positius de qualsevol romanç. Rodríguez extreu el conflicte de la relació i el trasllada al context fantàstic, creant així aquesta dinàmica tan sana entre els enamorats.

Portada de Mentre Durin les Espelmes, una novel·la Romantasy

El romantasy s’ha apoderat de les xarxes socials amb força, captant l’atenció de milions de lectors, sobretot joves, a la recerca d’històries romàntiques plenes de fantasia. Autores com Sarah J. Maas i Rebeca Yarros han consolidat la seva posició com a referents del gènere. Tanmateix, hi ha moltes autores emergents com Alex Astor, Holly Black o Hannah Nicole Maehrer que estan trobant noves vies per innovar en aquest subgènere.

A més, novel·les com les de Josep Rodríguez i Ferrer, aporten diversitat al romantasy, abordant temàtiques quotidianes amb un toc fantàstic. Tot això demostra que el subgènere no sols s’ha convertit en un fenomen global, sinó que també permet normalitzar que l’amor no entén de cap condició.

<a href="https://www.quimeric.com/author/clagofr/" target="_self">Clara González</a>

Clara González

Especialitzada en comunicació multimèdia i xarxes socials. Actualment, gestiona la comunicació interna a projectes de la Comissió Europea i gestiona la web i les xarxes socials del Quimèric.

0 Comments

Envia el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

14 − eight =

Artícles relacionats

Share This