La insurgència juvenil en tres novel·les imperdibles

by | gen. 8, 2024 | Bloc | 0 comments

La rebel·lia és un tema recurrent en la literatura juvenil. Sovint són els joves els primers a plantar-se davant el que consideren una desigualtat, els que qüestionen l’statu quo i s’uneixen per aconseguir un futur millor. En aquest últim any, han aparegut diverses novel·les catalanes on la insurgència juvenil és l’eix temàtic. Al Quimèric vam poder parlar amb els autors de tres d’aquests llibres: En Toni Mata, autor de L’alè dels llaurats, Mariló Álvarez, escriptora d’Insurgents i finalment amb Mireia Lleó sobre la seva novel·la debut Sota la cendra. Les tres novel·les, a part de compartir la temàtica de la insurgència, també coincideixen en tenir als joves com a protagonistes i són els encarregats de lluitar contra una societat que els oprimeix.  Tots tres llibres han aconseguit cridar l’atenció de la crítica i els lectors així que a continuació us farem un petit tastet de tots ells.

Com L’Alè dels llaurats S’imagina el futur

L’alè dels llaurats és la segona part de Nascuts per ser breus, una novel·la que va guanyar diversos guardons, com per exemple, el premi Joaquim Ruyra. En aquesta segona part, coneixem com ha quedat la Ciutat Eterna després de la rebel·lia de la primera novel·la.

En una Ciutat Eterna aparentment idíl·lica, en Hunter, el líder carismàtic, manté una aparença d’hegemonia mentre controla en silenci el poder, eliminant discretament els dissidents. Tot i la suposada pau, les morts silencioses dels Breus continuen, amagades de la vista dels Eterns. Anne, Clive i Ester s’enfronten al sistema de control de Hunter mentre el Comodor, retirat, observa des de la distància com es desenvolupa la resistència contra aquest règim oppressiu i aparentment perfecte.

El món que presenta Mata és un lloc cruel i desigual, on els breus, persones que només viuen fins als setze anys, són explotats i tractats com a esclaus. En aquest context, un grup de joves breus decideix plantar-se davant del sistema i lluitar per un futur millor.

Portada de l'Alè dels Llaurats, de Toni Mata
Portada d'Insurgents de Mariló Álvarez

Discussió sobre ètica a Insurgents

Insurgents és la continuació de La primera onada, una novel·la que, igual que Nascuts per ser breus, també va ser molt aclamada per la crítica. Fins i tot ha arribat a ser lectura obligatòria a diversos instituts!

En aquesta segona part, Mariló Álvarez ens presenta un lloc on el govern ho controla tot, fins i tot els pensaments de la població. Alice Dixie i els seus aliats s’hauran d’enfrontar al repte de revelar la vertadera naturalesa del Programa Èxode, una operació de salvament de la humanitat després d’una devastadora guerra mundial, operada des de la colònia lunar Admunsen. A causa de les pràctiques moralment qüestionables del programa, decideixen fugir i, en el procés, acaben eliminant el líder de la colònia, convertint-se en fugitius. De tornada a la Terra, intenten negociar amb el president del Govern mentre preparen un pla alternatiu.

Aquesta intensa història de ciència-ficció planteja interrogants ètics i moralitat en un món on la manipulació governa, oferint una crida a la reflexió sobre valors i llibertat. Els joves insurgents, però, estan disposats a lluitar per la seva llibertat, fins i tot si això significa posar en risc les seves vides.

Com els herois gestionen les emocions a Sota la cendra

Sota la cendra és la primera novel·la de Mireia Lleó. En aquesta història, se’ns presenta un lloc devastat per la guerra i la contaminació.

La Nira, habitant de la Nova Unió, sobreviu a la setena Colònia, immersa en un territori devastat on l’aire és impur i les màscares filtradores són essencials. Treballant per l’Estat, amaga la seva capacitat de mimetitzar-se mentre cuida de la seva germana i s’enfronta a les preocupacions per l’esperança de vida del seu amic. Després d’un atac a la Colònia, és enviada amb agents governamentals a la Zona Vermella. Allà és on descobreix que la missió no és el que semblava i que la seva habilitat no és tan única com creia, obrint les portes a un món desconegut on la vida floreix sorprenentment.

Els joves protagonistes, enmig d’un món en perill, es troben amb la responsabilitat exclusiva de preservar-lo. Tot i això, per assolir aquesta monumental tasca, han de sobreposar-se a les seves pròpies pors, vèncer les seves inseguretats i aprendre a confiar en les seves capacitats, descobrint la força interna que els capacitarà per afrontar els reptes que amenacen l’existència de tota la humanitat.

Portada de Sota la cendra de Mireia Lleó

Com es pot veure a través de les seves premisses, tant L’alè dels llaurats com Insurgents i Sota la cendra són una crítica a la societat actual i a les desigualtats que hi ha. També són un recordatori que els joves són el futur i que són capaços de canviar el món. Aquestes tres novel·les són una bona opció per als lectors que busquen una història d’aventures, d’amor i de lluita per la llibertat. Són novel·les que ens fan reflexionar sobre la societat actual i sobre el paper que juguen els joves en el futur.

Si us agraden les novel·les distòpiques, us recomanem que no us perdeu cap d’aquestes tres obres. També podreu trobar entrevistes completes als seus autors a l’episodi Especial Insurgències. I si us heu llegit ja alguna d’aquestes, no dubteu a deixar-nos un comentari per fer-nos saber que us han semblat!

<a href="http://www.quimeric.com/author/clagofr/" target="_self">Clara González</a>

Clara González

Especialitzada en comunicació multimèdia i xarxes socials. Actualment, gestiona la comunicació interna a projectes de la Comissió Europea i gestiona la web i les xarxes socials del Quimèric.

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Share This